Selasa, 22 Mac 2011

VIDEO SEKS: SATU MEKANISME BELADIRI?

Apabila berhadapan dengan dakwaan kes liwat yang di laporkan oleh Saiful bekas pembantunya, Anwar terus melarikan diri ke Kedutaan Turki untuk mendapat perlindungan kononnya bimbang ancaman keselamatannya.

Anwar langsung tidak membuat laporan polis berhubung dakwaan berkenaan apa lagi "segera" membuat sidang akhbar bagi menangkis dakwaan berkenaan.

Kini dalam kesibukan sekelumpuk NGO membuat gesaan agar beliau menyerahkan DNA, untuk membantu perbicaraan kes liwat yang sedang berlangsung dan dalam keghairahan masyarakat menanti apakah keputusan mahkamah akan menyebelahi pihak pendakwaan agar Anwar menyerahkan DNAnya, tiba-tiba meletup isu video seks kononnya membabitkan pemimpin tertinggi salah sebuah parti yang didedahkan oleh Datuk T.

Dalam sidang akhbar "Datuk T" terus mendesak agar pemimpin berkenaan bersama isterinya meletak jawatan dan berundur daripada parti yang dipimpinnya. Datuk T menggunakan strategi memilih untuk tidak membenarkan media membuat liputan dan menyiarkan identitinya kepada umum seperti mana yang dilakukan oleh Saiful dalam kes liwat. Tetapi mungkinkah Datuk T memilih langkah yang silap dengan menjemput "orang kuat Anwar" untuk menonton bersama "tayangan perdana itu".

Datuk T tidak boleh menggunakan langkah ini biar pun yang dijemput adalah anak saudara kepada kumpulan Datuk T. Datuk T tidak boleh mengharapkan kehadiran individu berkenaan dapat menimbulkan keinsafan dan rasa mahu bertaubat serta kembali kepangkal jalan. Dalam situasi politik hari ini keinsafan itu akan datang dengan sendiri tanpa dipaksa-paksa. Lihatlah hampir 90 peratus pengasas PKR yang terdiri daripada golongan pprofesiional telah bertindak keluar daripada partia berkenaan atas kesedaran yang wujud dalam diri mereka. Mungkinkah langkah Datuk T dalam isu ini tersilap sedikit kerana saluran yang dipilih tidak kena?.

Sebelum ini timbul tandatanya lagi mengapa Datuk T tidakmahu menyerahkan video itu kepada pihak Polis dan yang paling memeranjatkan dan menimbul pertanyaan besar mengapa selang beberapa jam, kira-kira tiga jam selepas pendedahan Datuk T, Anwar terus SECEPAT KILAT mengadakan sidang akhbar mendakwa dia bukan ‘pelakon’ video tersebut selain berkata pelakon dalam video itu perutnya buncit sedangkan dia tidak buncit. Dia juga mendakwa tidak tengok video berkenaan, tetapi jika tidak melihat bagaimana Anwar mendapat maklumat? Tentu kesilapan Datuk T membenarkan "orang" Anwar turut menonton maka maklumat itu segera di sampaikan ke telinga Anwar.

Ketangkasan Anwar bertindak kali ini dalam kes Video Seks tersangat menimbul keraguan yang melampau pada diri saya. Soalnya, mengapa dalam soal Video seks kononnya aksi seorang pemimpin dengan pelacur perempuan daripada negara China ini beliau amat cepat bertindak, isu Saiful, beliau mengambil pendirian melarikan diri ke Kedutaan Turki dan DNA pula lambat.


Dalam isu penyerahan DNA, kepimpinan Pas di kalangan kumpulan ulama dipercayai telah memberi kata dua kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menyerahkan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) bagi membuktikan kebenaran.

Dua ahli Parlimen Bebas, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Zulkifli Noordin mendakwa, maklumat yang diperoleh mereka juga memaklumkan jika Anwar enggan, maka kumpulan ulama itu akan mendesak Pas mengkaji semula hubungan dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR).,

Dalam suasana yang amat terdesak, berkemungkinan "tink-tank" Anwar menyediakan satu "resepi baru" bagi dipergunakan oleh Anwar untuk menyerang dan membela dirinya serta mengalih pandangan terhadap isu DNA yang sedang dihadapinya.

Dalam perbicaan kes liwat pendakwa kemukakan bukti sampai DNA Y sama dengam sampel DNA yang ditemui dalam botol minuman jenama Cactus, tuala kecil "Good Morning" dan berus gigi yang digunakan oleh individu berkenaan namun mahkamah menolak kerana DNA berkenaan diambil secara tidak sah. Akhirnya timbul desakan daripada kumpulan NGO agar Anwar menyerahkan sampel DNA untuk tujuan berkenaan. Semasa awal2 kes yang didakwa oleh Saiful Anwar enggan menyerahkan sampel DNA.

Kini Mahkamah Tinggi di sini hari ini memutuskan tuala kecil `Good Morning’, berus gigi dan botol minuman jenama Cactus serta segala hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dilakukan ke atas barangan tersebut boleh diterima masuk sebagai bukti.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah selepas mendengar keterangan Pegawai Penyiasat, Supritendan Judy Blacious Pereira menunjukkan penahanan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 17 Julai 2008 adalah sah dan mengikut undang-undang.

Dalam berhadapan dengan isu Video Seks yang kononnya membabitkan beliau, Anwar dan pemimpin pembangkang lain wajar melihat terlebih dahulu rakaman video tersebut sebelum membuat penafian kerana terlalu banyak persoalan yang perlu dijawab.

Sudah pasti Anwar amat mengharap kepimpinan UMNO dan BN akan melatah dengan isu berkenaan, namun apa yang diperlihat tidak seperti diharapkan. Malah pihak polis sendiri akan menyiasat kes ini.

Sepertimana biasa, Anwar terus menuduh apa yang berlaku adalah satu konspirasi UMNO, BN, Perdana Menteri dan Polis. Seperti mana kata Ahli Parlimen Kulim Bandar Bharu Zulkifli Nordin, ianya merupakan satu "resepi" wajib bagi Anwar jika berhadapan dengan isu peribadinya.

Kini pihak polis telah membuka kertas siasatan rakaman video aksi seks itu mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan iaitu kerana kesalahan mengedar bahan lucah. Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, siasatan itu dilakukan berikutan satu laporan polis yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.

Apa yang menjadi tandatanya dan kehairanan dikalangan khalayak sebelum ini mengapa Datuk T senggan mendedahkan identitinya sehingga timbul bermacam-macam spekulasi? Mengapa beliau enggan menyerahkan video itu kepada Polis dan hanya mahu menyerah kepada Anwar dan isterinya sahaja. Atas dakwaan tidak mahu siasatan diangap tidak telus Datuk T mahu sebuah badan bebas menyiasat kesahihannya dan enggan pihak Polis terbabit.

Anwar mungkin melihat isu Video Seks ini mungkin boleh digunakan oleh Anwar untuk meraih simpati dan dijadikan modal berkempen dalam pilihanraya umum negeri Sarawak yang bakal berlangsung. Dengan adanya isu video seks ini maka Isu tuntutan penyerahan DNAnya berhubung kes liwat dapat di tenggelamkan bersama arus video seks berkenaan.

Siasatan pihak Polis pasti akan menemui jawapan. Harapan Anwar yang berkemungkinan mengharap beliau akan ditahan serta merta bagi menimbul simpati dikalangan rakyat nampaknya tidak berhasil. Anwar melihat ini peluang keemasan. Anwar mahu membakar perasaan rakyat andai dia ditahan pihak Polis dengan berandaikan peristiwa pertama kali beliau ditahan apabila didakwa dibawah salah lakunya terdahulu yang berjaya membakar dan menghimpunkan rakyat keluar berdemontrasi. Mungkin Anwar mahu kelangsungan tunjuk perasaan di Asia Barat dapat dibangkitkan di Malaysia dengan menjadikan tangkapan sebagai batu loncatan. Namun ianya tinggal harapan sahaja.

Polis hanya menyiasat kes penyebaran video seks berkenaan dibawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

Pemimpin PAS pula mahu kes ini disiasat di bawah hukum syariah dan mungkin PAS mahu kes video lucah ini di bawa ke mahkamah syariah untuk dibicarakan? Agak molek juga sekiranya Datuk T menyerahkannya kepada pihak mahkamah syariah untuk membicarakan kes ini.

Jika Anwar memilih untuk mempergunakan isu video seks ini untuk membakarperasaan rakyat pastinya Anwar "kantoi". Apakah senjata yang akan makan tuan?

Datuk T mungkin memilih jalan yang salah walaupun niatnya baik dalam berhadapan isu ini. Datuk T sepatutnya memilih mekanisme yang lain dalam menangani isu. Anwar pasti menggunaka isu video seks ini sebagai mekanisme beladiri. Siapa yang terperangkap dan siapa terjerat? Namun Datuk T telah berjaya mencelarukan pemikiran semua orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan